Beveiligingstips

Internet securityU kunt nog zo’n sterk wachtwoord hebben, maar u moet nog steeds op uw hoede zijn. Wij raden aan dat u overal een ander wachtwoord gebruikt. Het kan moeilijk zijn om deze wachtwoorden te onthouden. Installeer een wachtwoorden-app op uw telefoon, waarin u al uw wachtwoorden opslaat. Zo vergeet u nooit meer uw wachtwoord!

01 Installeer beveiligingssoftware
Beveiligingssoftware helpt te voorkomen dat u geïnfecteerd wordt met een virus of wordt aangevallen vanaf het internet. Op telefoons en tablets heeft beveiligingssoftware helaas weinig zin, door de manier waarop die apparaten in elkaar zitten, maar op uw computer kan het een wereld van verschil maken.

02 Houd uw systeem up-to-date
Internetcriminelen gebruiken beveiligingsproblemen in software om virussen te installeren. Het installeren van software-updates verhelpt die problemen en kan veel schade voorkomen.

03 Gebruik sterke wachtwoorden
Het gebruiken van een moeilijk te raden wachtwoord is belangrijk, vooral bij cruciale systemen zoals DigiD of uw wifi-netwerk. Gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord, wijzig uw wachtwoorden geregeld en sla ze niet op in de internetbrowser. Gebruik waar mogelijk tweetrapsauthenticatie.

04 Gebruik geen openbare wifi-netwerken
Gratis wifi in de trein, op stations en in het winkelcentrum is aantrekkelijk, maar uw communicatie is dan eenvoudig af te luisteren. Als u niet weet hoe u zich hiertegen moet wapenen, gebruik dan als het kan uw mobiele dataverbinding. Wilt u er toch per se op, gebruik dan een app om uw communicatie te versleutelen, zoals Hotspot Shield.

05 Open niet zomaar bijlagen en bestanden van internet
Aanvallers kunnen u per e-mail of sociale media ertoe verleiden om software te installeren. Dat kan zelfs als een bestand er niet uitziet als een programma. Open dus niet zomaar bestanden en klik niet op linkjes die u niet vertrouwt.

06 Installeer niet zomaar software
Installeer alleen software uit bronnen die u vertrouwt. Op telefoons en tablets kunt u daarom beter geen software via onofficiële bronnen installeren, bijvoorbeeld om betaalde applicaties gratis te downloaden. Er kan dan een virus in de software verstopt zitten.

07 Controleer het adres van websites
Internetbankieren of e-mail lezen? Controleer of u wel écht op de site bent waar u hoort te zijn. Ook is het belangrijk om te controleren of de verbinding wel is versleuteld. Dat kunt u zien aan het sleuteltje in de adresbalk.

08 Wees voorzichtig met links in e-mails
Criminelen proberen u ertoe te verleiden om uw bankgegevens of wachtwoorden in te voeren. Daartoe sturen ze bijvoorbeeld mailtjes die er uitzien als legitieme mailtjes van uw bank. Wees op uw hoede, en als u het niet vertrouwt, bel de klantenservice.

Beveiligingstips

Sterke wachtwoorden zijn belangrijk: ze kunnen voorkomen dat uw gegevens in kwade handen vallen. Sterke wachtwoorden kunnen echter moeilijk te onthouden zijn. We leggen u daarom graag uit hoe u hulpmiddelen kunt gebruiken om uw wachtwoorden te onthouden en hoe u sterke wachtwoorden kunt bedenken die toch makkelijk te onthouden zijn. Ook kunt u overwegen om tweetrapsauthenticatie in te schakelen en geven we u tips om het uitlekken van uw wachtwoorden te voorkomen.

Wachtwoordtips

Hoe sterk is een wachtwoord? Lees onze tips voor het maken van een veilig wachtwoord of wachtwoordzin.

Wachtwoordhulpen

Wachtwoorden onthouden kan moeilijk zijn. Gelukkig zijn er programmaatjes om u daarbij te helpen.

Beveiligingstips

Voorkomen is beter dan genezen. Voorkom dat uw wachtwoord wordt gestolen met onze beveiligingstips.Deze site is een initiatief van :
   tweakers_logo_RGBOM_logo
Partners:
DIRRES-LOGO-300px-lowres3  radar_logo  True-Managed-Hosting    logo_veilig_internetten